Opkomst

e-books en dus de e-readers

EBOOK

Met de opkomst van alle digitale apparaten, werd de roep om digitale boeken ook steeds groter. Boeken die op de telefoon, tablet, computer gelezen konden worden: de e-books. Maar de technologiebedrijven van nu zouden zichzelf niet zijn, als ze hier niet een apart device, een apart apparaat voor zouden ontwikkelen. En voilà: eind jaren ’90 zag de e-reader het levenslicht.

E-ink betekent trouwens dat het scherm is opgebouwd uit kleine bolletjes, die zwart zijn waar tekst is, en wit waar geen tekst is. In tegenstelling tot andere schermen heeft een e-ink scherm geen andere grijstinten. Dit zorgt ervoor dat een stilstaand beeld (wat een boek is uiteraard) goed te lezen is en vergelijkbaar is met echt gedrukte bladzijde van een boek.

Wat is een e-reader?

 

De e-reader is speciaal ontwikkeld om e-books op te lezen. Een e-reader bestaat vooral uit een scherm waarop de tekst wordt weergegeven en de nodige software om boeken te bewaren. Natuurlijk zijn alle devices dan bijna e-readers te noemen, maar een echte e-reader is specifiek ontwikkeld om teksten op te lezen en heeft een unieke combinatie van zogenaamd e-ink scherm, draagbaarheid en batterijduur.

En e-books dan?

Op deze e-readers kunnen dus e-books geladen worden. E-books, of ePubs, zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten én genres; voor werkelijk alle boekenliefhebbers zijn er wel e-books te vinden. Of je nu fan bent van thrillers, detectives, fantasy of science fiction, biografieën, romantische chickflicks of boeketreeksen: er zijn e-books van verkrijgbaar.Online zijn er diverse websites te vinden die je abonnementen aanbieden zodat je onbeperkt kunt lezen. 

Online boekhandels hebben het assortiment ook dermate uitgebreid met e-books en je kunt ze met een paar muisklikken eenvoudig aanschaffen. Net als een ‘ouderwets’ hardcover of softcover papieren boek. Voordeel van een e-book is dan natuurlijk dat je ze dan direct kunt downloaden en kunt gaan lezen. Zelfs bibliotheken hebben het assortiment aangepast en bieden de service van e-books aan.

De bibliotheek hanteert wel hetzelfde systeem als een papieren boek trouwens, voor een bepaalde tijdsduur kun je het e-book lenen. Daarna verdwijnen ze vanzelf van je digitale boekenplank. Je kunt ze, net als papieren boeken, gewoon verlengen, opnieuw lenen enz.

En tot slot, om toch het hele verhaal compleet te maken: uiteraard kun je ook op diverse websites de e-books gratis downloaden, maar vergeet niet dat ook de auteurs hun brood moeten verdienen.

Zal het traditioneel boek verdwijnen?

Maar is een e-book nou beter, fijner, mooier dan een traditioneel boek? Zal het e-book de papieren hardcover doen verdwijnen? Eerlijk gezegd: het ligt aan de gebruiker. Er zullen mensen zijn die zweren bij de digitale versie. 

Denk bijvoorbeeld aan al die kilo’s die niet meer in de vakantiekoffer hoeven! Maar er zullen ook mensen zijn die blijven zweren bij de traditionele boeken: de geur van een gloednieuw boek, het gevoel van papieren bladzijden… Simpel gezegd: tijd zal het leren.