Misschien wel de beste manier om te oefenen met schrijven, is het schrijven van korte verhalen. Veel onervaren schrijvers hebben vaak de neiging zich aan fictie te wagen zonder over de nodige vaardigheden te beschikken om het verhaal tot leven te brengen. Met het schrijven van een korte roman heb je de perfecte oefening in handen om je schrijfvaardigheden te verbeteren. We laten je hier kennismaken met twee oefeningen van echte experts om je te helpen deze kunstvorm te verbeteren en te beheersen.

Oefen je creatieve spieren met freewriting

Of je nu een korte roman wilt schrijven of bezig bent met een schrijfplan voor brochures,

freewriting is een tactiek om uit te proberen wanneer je vastzit voor ideeën of je geblokkeerd voelt. Dit is een uitstekende oefening om je schrijfvaardigheden op te krikken en te schrijven wat er in je opkomt. Om te beginnen met deze oefening, begin met een aanleiding voor je verhaal door een woordenboek te openen en drie willekeurige woorden te kiezen. Ga na welke associaties deze woorden oproepen en schrijf op wat er in 5-10 minuten in je opkomt. Kijk niet terug en maak je geen zorgen over spelling of grammatica – onthoud dat dit niet het eindproduct is – blijf gewoon schrijven tot het alarm afgaat. 

Probeer aanwijzingen te gebruiken om je op koers te houden

Als je moeite hebt met freewriting, herlees dan je tekst en kies een woord, concept of zin die er voor jou echt uitspringt. Laat dat het startpunt zijn voor je volgende verhaal. Deze techniek staat ook  wel bekend als “looping” en is een manier om een eerder geschreven stuk uit te werken tot iets anders. Probeer deze oefening een paar keer te doen tot je iets vindt dat zich ontwikkelt tot iets boeiends. 

Je kunt ook foto’s en afbeeldingen van mensen en landschappen gebruiken. Deze kunnen een goede bron van inspiratie zijn, net als korte video’s die je vindt op bijvoorbeeld Youtube.  Besteed extra aandacht aan de details en probeer extra waarde te hechten aan de concepten die jou interesseren. Een andere tactiek is om gewoon naar mensen te kijken terwijl je in een park of op een terrasje zit. Begin met het observeren van mensen en vraag je af wat hun verhaal is. Wie zijn dat? Wat is het verhaal achter hun verleden en voor welke uitdagingen hebben zij gestaan? Probeer op te schrijven wat in je naar boven komt en gebruik de voorbijgangers als personages in je verhaal. Misschien kunnen ze je helpen een boeiend stuk te schrijven!