Als marketeer ben je altijd op zoek naar manieren om je doelgroep beter te begrijpen en op een persoonlijke manier met hen te communiceren. Een customer data platform (CDP) kan hierbij uitkomst bieden. Met een CDP platform kun je data van verschillende bronnen verzamelen, opslaan en analyseren om een compleet beeld van je klanten te krijgen. Maar hoe kies je het juiste CDP voor jouw organisatie? In deze blog geven wij vijf tips voor als je op zoek bent naar een customer data platform.

Bepaal je doelstellingen

Voordat je op zoek gaat naar een CDP, is het belangrijk om helder te hebben wat je wilt bereiken met de inzet hiervan. Wil je bijvoorbeeld beter inzicht krijgen in het gedrag van klanten op je website, hun voorkeuren weten of juist gerichte campagnes kunnen inzetten? Door je doelen helder te hebben, kun je gerichter zoeken naar een goede CDP oplossing.

Kijk goed naar de functionaliteiten

Ieder CDP heeft verschillende functionaliteiten. Kijk daarom goed naar wat een platform te bieden heeft en of dit past bij jouw doelstellingen. Zo kan de ene oplossing meer gericht zijn op data integratie terwijl de andere juist meer mogelijkheden biedt voor data analyse. Zorg ervoor dat de functionaliteiten aansluiten bij jouw wensen en eisen.

Let op de mogelijkheid tot integratie

Een CDP is geen losstaand systeem, maar moet naadloos aansluiten op de systemen die je al gebruikt. Kijk daarom goed naar de mogelijkheden om te integreren met CRM-systemen, marketing automation software en andere relevante systemen. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare data en deze koppelen aan andere systemen.

Kies voor een schaalbare oplossing

Een CDP is een investering en je wilt er natuurlijk voor zorgen dat de oplossing die je kiest ook op de lange termijn nog aan de eisen voldoet. Kijk daarom niet alleen naar de huidige situatie, maar ook naar de toekomst. Is de CDP oplossing schaalbaar en kan deze omgaan met groeiende datastromen? Door hier nu al naar te kijken voorkom je dat je over een paar jaar weer op zoek moet naar een andere CDP oplossing.

Laat een expert meekijken

Het kiezen van een goede CDP kan een uitdagend proces zijn. Laat daarom een expert meekijken om te adviseren op het gebied van selectie en implementatie. Een expert kan helpen bij het bepalen van de beste oplossing op basis van de doelstellingen en het aantal data bronnen.

Samenvatting 

Een customer data platform kan een waardevolle toevoeging zijn voor het in kaart brengen van je klanten en het personaliseren van communicatie. Het is echter belangrijk om een goede oplossing te kiezen die aansluit bij jouw situatie en wensen. Door helder te hebben wat je doelstellingen zijn, te kijken naar de functionaliteiten en integratiemogelijkheden, te kiezen voor een schaalbare oplossing en een expert mee te laten kijken, kunnen de juiste CDP oplossing kiezen en succesvol implementeren.

Bron: datatrics.com/nl/